• Tel: 0312 435 08 65
  • Email:info@cevik.av.tr

Arabuluculuk Davet Mektubu

(Arabulucunun tarafları görüşmelere çağırmasında kullanılır)

Sayın ……………………………..,

………………………’nun Adalet Bakanlığı ……………..Arabuluculuk Bürosu’na başvurusu üzerine, ……………… konudaki uyuşmazlığı dostane olarak arabuluculuk yoluyla çözmek için bu davet yazısını yazıyoruz.

Hukuki   uyuşmazlığın  6325   Sayılı   Hukuk Uyuşmazlıklarında  Arabuluculuk  Kanunu kapsamında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf  edebileceği ve işlemlerden doğan  özel hukuk uyuşmazlığı olduğu anlaşılmaktadır.

Size yapılan teklifin elinize ulaştığı tarihten itibaren  15 gün içinde  cevap vermeniz, cevabınızın olumlu  olması halinde arabuluculuk  görüşmelerine başlanması  için  görüşme  tarih  ve yerinin  belirlenmesi gerekmektedir. Arabuluculuk  görüşmelerine başlamadan  önce arabuluculuk  surecinin daha verimli geçmesi için;

Arabuluculukla ilgili hususları bilgi ve görüşlerinize sunmak isterim:

a) Arabuluculuk taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın tarafsız, bağımsız, arabuluculuk  eğitimi  almış ve arabulucular  siciline kayıtlı bir arabulucu desteği ile çözülmesi anlamına gelir.

b) Arabulucu ile uyuşmazlığın çözümü tamamen gönüllülük esasına dayalı, tarafların serbest iradeleri ile uyuşmazlığın dostane olarak çözümlenmesini sağlar.

c) Arabuluculuk görüşmelerine katılmak başvurucunun iddia ve taleplerini kabul anlamına gelmez.

d) Arabuluculuk görüşmeleri, taraflardan birinin  isteği  ile  her  aşamada sonlandırılabilir.

e) Arabuluculuk görüşmelerinde gizlilik ilkesine uyulması esastır.

f) Arabuluculuk ücreti 6325 sayılı Hukuki Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununa göre taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça ortak olarak karşılanır. Ancak ücretin hangi tarafça ödeneceği ve ne kadar olacağı müzakerelere başlamadan önce taraflarca özel alarak  da belirlenebilir.  Arabulucu­nun ücretine ilişkin  bilgilere Arabuluculuk Daire Başkanlığı’n1n internet sitesinde yayınlanan  Arabuluculuk Asgari Ücret  Tarifesinden ulaşabilir­siniz. (6325  Sayılı Yasa 7. madde, Yönetmelik 12. madde)

g) Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varılması halinde, arabu­luculuk ücreti dışında, mahkeme harç ve yargılama giderleri ödenmez.

h) Arabuluculuk toplantılarına bizzat veya avukatınız aracılığı ile katılabilirsiniz.

i) Arabulucuya başvuracağınızı dava  açıldıktan sonra  mahkemeye bildirmeniz  halinde görülmekte alan dava, üç ayı geçmemek üzere ertelenebilir. ­ Birlikte talep  etmeniz halinde ise bu sure üç aya kadar daha uzatılabilecektir.

j) Arabuluculuğa başvurma  konusunda anlaşmaya  vardığınızda, sürecin başlamasından sonra ermesine kadar geçirilen  süre zaman aşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz. (6325  sayılı Kanun 16. madde, Yönetmelik 20. madde)

k) Uyuşmazlık konusunda anlaşmaya varmanız, isteğe bağlı olarak  arabu­luculuk faaliyetinden vazgeçmeniz, görüşmelerden çekilmeniz,  uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının anlaşılması veya arabulucu­luk faaliyetini sona erdirmeniz durumunda arabuluculuk süreci sona erer.(6325  sayılı Kanun 17. madde, Yönetmelik 21. madde)

l) Arabuluculuk faaliyeti sonucunda anlaşmaya varmanız halinde, varılan anlaşmayı tespit edip  arabulucu ile birlikte  imzalayarak, mahkemeden bu anlaşma  belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin  şerh verilmesini talep edebilirsiniz. Bu şerhin verildiği anlaşma  tutanağı  ilam  niteliğinde bir belge sayılacaktır. (6325 Sayılı Kanun 18. madde, Yönetmelik 22. madde)

Bu davetin size ulaştığı tarihten veya daveti alma tarihinden itiba­ren arabuluculuk görüşmelerine katılma davetimizi kabul edip, etmeyece­ğinizi 15 gün içinde tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

Uyuşmazlığı anlaşmaya çevirmenizi temenni ederiz.


Anahtar Kelimeler;